Zdroje k zapojeniu LED svetiel

Príchod svetelnej LED technológie zmenil vo svete s osvetlením úplne všetko a v súčasnosti sú LED svetlá najviac rozšíreným druhom svietidiel na celom svete. Ľudia ich milujú najmä kvôli množstvu výhod, ktoré svietenie a využívanie tohto typu osvetlenia so sebou prináša. Zbožňované a preferované sú hlavne vďaka ich úspore elektrickej energie a dlhoročnej životnosti. Dlhotrvajúca výdrž životnosti svetla zároveň umožňuje, že nad výberom nového svetla si nemusíte lámať hlavu niekoľko dlhých rokov. Široké možnosti prevedenia LED svetiel, ktoré pozostávajú zo žiaroviek, pásov, modulov, panelov, bodoviek a množstva ďalších typov, rovnako prispieva k ich obľube medzi ľuďmi. Mnohí ľudia ich majú v obľube aj preto, lebo sa dajú nainštalovať na rozličné miesta, pričom ide zväčša aj o také priestory, kde sa iné svetlo namontovať nedá. Skvelým príkladom na využitie v rozličných miestach sú napríklad LED pásy, ktoré sa dajú v prípade nutnosti dokonca i nastrihať. Je teda možné ich skrátiť na požadovanú dĺžku tak, aby sa zmestili i do šatníka, skrinky, na poličky, okolo zrkadla či do inej oblasti v dome.

zelený LED pás

Všetky spomenuté výhody a vlastnosti znejú síce výborne, avšak k tomu, aby ste ich aj naozaj dosiahli a mohli naplno využívať potrebujete LED svetlá pripojiť ku korektnému napájaciemu zdroju. Bez korektne zvoleného napájania svetlá nemusia fungovať tak ako majú a vy tým pádom budete ich benefity využívať iba čiastočne.

zdroj napájania adaptér

Zdroje k zapojeniu LED svetiel sa rozdeľujú podľa určitých faktorov, pričom základné rozdelenie spočíva v type výstupu, a to buď 12V zdroj alebo 24V zdroj. Taktiež je možné napájanie vyberať aj podľa výkonu od 8W až po 480W či podľa IP krytia. Vrátane tohto filtrovania sa napájacie zdroje delia ešte aj podľa ich vyhotovenia a spôsobu zapojenia. Rozšírené sú adaptérové zdroje, ktoré sa zapájajú priamo do elektrickej zástrčky. Ak by ste chceli menej nápadný napájací zdroj, zvoliť môžete druh, ktorý je montážny, nábytkový alebo sa ukryje do rozvodovej skrine. Pre použitie vonku zase odporúčame zvoliť zdroj napájania, ktorý je odolný voči vode a nebude mať na neho tým pádom vplyv ani nepriaznivé počasie.